Viherpiha

Seitti maksaruohossa

Pertti Rajala

Agronomi, kasvinsuojelun asiantuntija

Kysymys:

Mikä aiheuttaa maksaruohoihin seittiä? Seitti on tahmeaa, ja myöhemmin siitä löytyy noin sentin mittaisia toukkia, joissa on harmahtavia raitoja tai pilkkuja. Vaiva uusiutuu joka kesä, vaikka leikkaan kasvustot pois. Seittiä on maksaruohoissa ympäri puutarhaa, vaikka kasvualusta on erilainen.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Maksaruohoilla esiintyy kehrääjäkoi (Yponomeuta sedellus), jonka toukat ovat pilkullisia. Se muistuttaa sukulaistaan tuomenkehrääjäkoita, joka verhoaa tuomen sukkaan juuri, kun puu on upeimmillaan kukassaan. Maksaruohoja syövän kehrääjäkoin toukat tekevät samanlaista seittimäistä sukkaa suojakseen ja syövät sen sisällä maksaruohon lehdet repaleisiksi. Toukat ovat suojassa sukan sisällä myös hyönteisten torjunta-aineilta. Tosin spray-valmisteet tunkeutuvat seitin sisälle melko hyvin. Torjunta olisi hyvä tehdä, kun toukat ovat pieniä ja ennen kuin seittiä alkaa muodostua. Jos maksaruohokasvusto on alaltaan pieni, voit torjua toukat pyyhkimällä maksaruohon varret ja lehdet nahkealla liinalla puhtaiksi. Pertti Rajala

Julkaistu: 24.6.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.