Meidän Talo

Sauna suuremmaksi

Sauna suuremmaksi

Meidän Talo

Kysymys:

Asumme noin sata vuotta vanhassa hirsitalossa, johon on 1980-luvulla tehty saunaosasto eteisen yhteyteen. Koko lisäosa on kooltaan 4 x 3,7 neliötä, ja siinä on tuulikaappi, eteinen, wc, pesuhuone, sauna sekä ”komero”, johon on sijoitettu lämminvesivaraaja, pyykkikone, siivoustarvikkeita ja pyyhehyllykkö.

Sauna on liian pieni, ja wc:tä ei voi käyttää silloin, kun suihkussa tai saunassa on muita. Tilankäytön voisi nyt kokonaisuudessaan ajatella uusiksi.

Eteisen kaapeissa säilytetään kausivaatteita ja kenkiä, joita on viisihenkisessä perheessä paljon. Koska talomme ei ole kovin suuri muutoinkaan, toivomme että säilytystilaa jäisi. Olisi mukavaa, jos tuvan puolelle avautuva liinavaatekaappi voitaisiin säilyttää.

Näytä vastaus

Vastaus:

Nykytilanne on tosiaan toiminnallisesti huono, mutta on muistettava se, että wc- ja pesutilojen saaminen asuinhuoneiden yhteyteen on ollut aikanaan huima parannus asumisviihtyvyyteen.

Käytössäni oli käsin piirretty epätarkka laajennusosan pohjapiirustus. Oletin esittämänne mitat sisämitoiksi – toivottavasti oikein. Tiedän, että satavuotiaasta talosta ei todennäköisesti ole olemassa minkäänlaisia piirustuksia, mutta asioiden arviointia auttaisi se, että voisi tutustua koko taloon, mielellään vielä tonttipiirrokseenkin. Vastaukset ongelmiin voivat joskus yllättäen löytyä ihan muualta talosta; jossakin voi esimerkiksi olla komero, joka on juuri sopivankokoinen pieneksi kodinhoitotilaksi.

Tein tilaan kaksi muutossuunnitelmaa, joissa kummassakin on etunsa. Ensimmäisessä vaihtoehdossa wc-tila saadaan isommaksi ja sinne kuljetaan eteisestä. Pesuhuonekin on tilavampi ja tuvan puolelle avautuva liinavaatekaappi saadaan jopa tuplattua. Eteisen kaappitila on siinä kuitenkin pienempi kuin toisessa vaihtoehdossa, ja työtä enemmän, kun sisäänkäynti siirrettäisiin toiselle sivulle.

Vaihtoehto 2:ssa sisäänkäynti säilyy ennallaan ja kaappitilaa jää enemmän, mutta wc-tilan ovi olisi tuvan puolelle (se ei mahdu avautumaan eteisen puolelle), ja pesuhuone jäisi vaatimattomammaksi. Olen esittänyt työtasoa nurkassa olevan pesukoneen viereen, ja suihkun kohdalle on ajateltu kääntyviä suihkuseinäkkeitä, jotka voi suihkun jälkeen kääntää seinille.

Taloa ja paikkaa tuntematta en voi arvioida sisäänkäyntimuutoksen kaikkia näkökohtia. Aika monta parannusta sillä kuitenkin saisi aikaiseksi: Wc-tila saadaan isommaksi ja kauemmaksi asuintiloista, aivan sisääntulon yhteyteen. Muutkin tilat ovat tilavampia kuin toisessa vaihtoehdossa.

Varsinaista erillistä kodinhoitopistettä ei oikein saa mihinkään järjestymään, ellei sitten halua luopua liinavaatekomerosta, syventää tilaa noin 70 senttimetrin syvyiseksi, ja sijoittaa sinne pesukoneen, lämminvesivaraajan ja vähän työtasoa.

Itse taitaisin kallistua vaihtoehto 1:n puolelle, mutta teidän on päätettävä, mitä asioita arvostatte enemmän.

Kaikki rakennustyöt ovat aina isoja ja kalliita. Siksi on tärkeää, että ennen toteutukseen lähtemistä asiat mietitään pariinkin kertaan uudelleen. Nykyiset rakenteet on tarkastettava, puuosien ja eristeiden kunto arvioitava jne. Jos rakenteita joudutaan uusimaan, lisäeristämään ja muuttamaan paljonkin, joudutaan miettimään sitäkin, tehtäisiinkö koko laajennusosa uudestaan ja mahdollisesti sitä hieman kasvattaen, lisäten terassia ym.

Alkuvaiheessa kannattaa pitää mielensä avoimena erilaisille vaihtoehdoille ja tietenkin myös järki kädessä. Jos alkuperäisen kokoinen osa ei korjattunakaan täyttäisi kaikkia toiveitanne, ja kustannukset sen korjaamisessa nousisivat lähelle hieman suuremman uuden laajennusosan tekemistä, kannattaisi sitä vakavasti harkita.

Julkaistu: 8.7.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.