Viherpiha

Salkoruusut lämpöpedissä

Salkoruusut lämpöpedissä

ViherPiha

Kysymys:

Kasvatan salkoruusuja Kuopiossa. Olen kuullut lämpöpedistä ja minulla on jonkinlainen käsitys sen tekemisestä. Luin jostakin, että lannan alle tai päälle täytyisi laittaa kariketta. Onko se välttämätöntä? Olen varalta katkonut vanhoja vatun varsia siihen tarkoitukseen. Miten paksu kerros lantaa laitetaan? Käytössäni on jo vähän palanutta hevosenlantaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lämpöpenkki muotoillaan kohopenkiksi. Penkki valmistetaan levittämällä maahan tehtyyn kaivantoon 30–40 sentin kerros hieman palanutta lantaa, joka peitetään karkealla kasvijätteellä, kuten kuorikkeella, oksasilpulla tai oljilla. ”Patterin” päälle laitetaan noin 40 senttiä multaa. Maatuessaan sekä lanta että karike synnyttävät lämpöä ja pitävät kasvualustan lämpimänä pitkälle kesään.

Lämpöpenkki kannattaa tehdä valmiiksi hyvissä ajoin keväällä, sillä maatumisen alkuvaiheessa kiivaimman palamisen aikaan kasvualusta on liian kuuma taimille. Lämpötila tasaantuu yleensä muutaman viikon kuluttua, minkä jälkeen taimet voidaan istuttaa.

Teija Heinonen

Julkaistu: 28.5.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.