Viherpiha

Salaattifenkolin kasvu

Salaattifenkolin kasvu

Teija Heinonen

Kysymys:

Miksi fenkoliin ei kasva mukulaa? Lehdet kasvavat hyvin korkeiksi, mutta mukulaa ei kehity lainkaan. Kylvin fenkolin toukokuun alussa.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Viljelyn epäonnistumisen syynä voi olla esimerkiksi liian aikainen kylvö. Kylmyys hidastaa siemenen itämistä, minkä vuoksi salaattifenkoli suositellaan kylvettäväksi vasta maan lämmettyä, touko–kesäkuun vaihteessa. Salaattifenkoli on lyhyen päivän kasvi ja olosuhteissamme haasteellinen kasvatettava. Pitkät ja valoisat kesäpäivät virittävät kasvin herkästi kukkimaan, mikä estää mukulan muodostumisen. Kukkavarsien kehittymistä edistävät muun muassa kuivuus, liian tiheä istutus (sopiva riviväli on noin 40 cm, taimiväli noin 20 cm) sekä kasvualustan köyhyys. Lehtikantojen paisumiseen mukulaksi vaikuttaa myös ilman lämpötila. Mukulan muodostuminen keskeytyy, jos lämpötila nousee yli 25 asteen tai laskee alle 7 asteen. Salaattifenkoli on lisäksi arka hallalle.

Teija Heinonen

Julkaistu: 20.8.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.