Meidän Mökki

Sairaankuljetus kangertelee

Meidän Mökki

Kysymys:

Vietän mökilläni kaikki vapaa-aikani. Olen miettinyt, kuinka ohjaisin tositilanteessa pelastustoimen henkilökunnan mökilleni? Se sijaitsee niin vaikeassa mutkassa ja paikassa, että kukaan ei osaisi tulla ilman kunnon opastusta, ja opas täytyisi vielä lähettää päätien varteen, koska mökille ei ole näkyvää tietä saati tienviittaa. Kartassakin mökki näkyy vain pienenä pisteenä muiden joukossa. Olen itse pienen kunnan sairaankuljettaja, ja aina joskus tulee keikka mökille. Ajo-ohjeet ovat niin ympäripyöreitä ja "mettään menneitä", että potilaan kannalta tärkeät minuutit menevät hukkaan - varsinkin jos kyseessä on äkillinen sairaskohtaus, rintakipuinen tai elvytys. Ongelma korostuu tapauksissa, jossa mökki on otettu vuokralle, eikä muistiin ole jäänyt teitten tai kylttien nimiä. Kesämökki saattaa myös olla saaressa tai muualla tiettömän taipaleitten takana.

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Palomestari Yrjö Niiranen Helsingin pelastuslaitokselta kehottaa onnettomuustilanteessa välittömästi soittamaan 112:een. Perussääntö on se, että hätäkeskuksen päivystäjän on pakko tuntea alueensa. Todellisuudessa toki tilanne on kinkkisempi, kuten kirjeestäkin ilmenee.

Tietysti omaa mökkikuntansa virkamiehiä voi painostaa, jos mökin osoite tai viitoitus on erittäin puutteellinen. Se on toki myöhäistä onnettomuuden sattuessa, joten viisas varautuu ennakolta. Mökillähän yleensä lomallaan veden ääressä ja käsitellään runsaasti tulta, joten kaikenlaista voi sattua.

Hyvä keino on selvittää ennakkoon kunnan maanmittaustoimistosta oman mökkinsä koordinaatit ja laittaa ne puhelimensa viereen. Ajo-ohjeet mökille ovat harvoin yksiselitteisiä ja saattavat paniikissa hämärtyä entisestään, mutta kun ilmoittaa 112:een itäiset pituudet ja pohjoiset leveydet, pelastuslaitos on jo aika hyvin kartalla.

Mökkinsä vuokraavalla olisi kyllä ainakin moraalinen velvollisuus huolehtia koordinaatit "mökkikansioon", sillä vieras on melko avuton, jos joutuu ohjaamaan hätätilanteessa pelastajia paikalle.

Jotkut puhelinoperaattorit tarjoavat kännyköihin myös solupaikannusta, josta on hyötyä pelastusviranomaisille.

Saari ja tiettömät taipaleet eivät sen sijaan tuota pelastuslaitokselle ylipääsemättömiä ongelmia. Jokaisella saarella on nimi ja maantieteellinen piste, minne ambulanssimiehet siirtyvät tarvittaessa veneellä tai pelastushelikopterilla.

Julkaistu: 13.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.