Viherpiha

Saarni ei kasva

Lotta Lindholm

Kysymys:

Miksi saarni ei kasva? Puu istutettiin viisi vuotta sitten. Se on hengissä, mutta ei ole kasvanut yhtään. Vuosi vuodelta se näyttää painuvan syvemmälle maahan.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Istutitteko puun kummulle? Kun käyttää uutta, kuohkeaa multaa istutuksen yhteydessä, multa tiivistyy ajan mittaan. Jos tainta ei ole istutettu kummulle, se vajoaa ajan mittaan kuoppaan. Silloin vettä kertyy herkästi taimen tyven ympärille. Se on taimelle haitaksi varsinkin syksyllä ja talvella. Multaakaan ei kannata lisätä kuoppaan, koska silloin taimen juuristo joutuu liian syvälle. Vaikka istutuksesta on jo viisi vuotta, suosittelen, että nostat taimen kuopastaan ja istutat uudestaan reilulle kummulle. Jos lehtisilmut ovat jo turvonneet, puuta ei kannata enää tänä keväänä nostaa. Odota syksyyn, kunnes lehdet ovat pudonneet. Puu kestää noston parhaiten lepotilassa. Kun nostat puun maasta, näet, onko edellisen istutuksen yhteydessä jäänyt jotakin materiaalia juuriston ympärille (verkko, juuttisäkki). Poista se. Kun olet nostanut puun kuopastaan, lisää multaa kerros kerrokselta. Kastele istutuskuoppaa multalisäysten välissä, niin maa on varmasti kostea. Kun istutat puun uudestaan, älä tiivistä maata tallaamalla puun juuriston kohdalla, sillä pintajuuristo saattaa vaurioitua. Kun puu on istutettu, tarkista, että juurenkaula näkyy. Silloin tiedät, ettei juuristo ole liian syvällä. Jätä maa paljaaksi puun ympäriltä vähintään metrin säteeltä. Sille alueelle ei kannata kylvää nurmikkoa, koska se vie nuorelle taimelle kuuluvat vedet ja ravinteet. Kata paljas maa mieluummin nurmisilpulla, kuorikatteella tai vastaavalla, niin maa pysyy tasaisen kosteana. Muista kastella istutuksen yhteydessä ja sen jälkeen reilusti ainakin kerran viikossa (50–100 l/kerta) koko kesän ajan, etenkin jos ei sada. Tarkista, ettei puun juuristo tule näkyviin. Jos tulee, lisää vähän multaa ja katetta päälle.

Lotta Lindholm

Julkaistu: 2.5.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.