Meidän Mökki

Saako varastoon rakentaa takan?

Meidän Mökki

Kysymys:

Saako mökin pihavarasto-rakennukseen muurata piipun ja muurin, vai muuttuuko varasto siinä tapauksessa mökiksi? Tontti on rantakaava-alueella ja varsinainen mökki vielä rakentamatta.

 

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Pelkkä oikeus varastorakennukseen ei anna oikeutta tulisijaan, kerrotaan Suomen suurimman mökkikunnan Kuusamon rakennusvalvonnasta. Tulisijan rakentaminen on siis aina luvanvarainen asia.

Yleensä varastoihin ei myönnetä lupaa tulisijalle, koska rakennusta ei ole tarkoitettu asumiseen. Jos tulisijalla on jokin muu painava peruste, sen voi yrittää perustella rakennusvalvonnalle.

Viranomaiset katsovat, että mitä enemmän mukavuuksia rakennukseen haluaa, sitä enemmän tarvitaan valvontaa. Näin hommat tulevat tehtyä oikein eivätkä sitten aiheuta vaaraa itselle tai muille.

Teidän kannattaisikin nyt ottaa yhteyttä oman mökkikuntanne rakennusvalvontaan, jossa kerrotaan, mitä kaavassa sanotaan ja valotetaan kunnan rakennusjärjestystä. Samalla voitte kysellä, mihin toimiin teidän kannattaisi ryhtyä.

Voihan hyvin olla, ettei tulisija viime kädessä syö rakennusoikeuttanne. Kuusamossa esimerkiksi saa aittaan rakentaa tulisijan.

Julkaistu: 21.9.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.