Meidän Mökki

Saako toisen rantaa käyttää?

Meidän Mökki

Kysymys:

Omistamme rantasaunan joen varrella koskipaikan kohdalla. Ihmisiä on alkanut käydä kalassa aivan saunarannassamme. Yksityisalue-kylteistä huolimatta joku aina niskoittelee välillä. Onko meillä oikeutta pyytää kalastajat pois rannaltamme? Saunan ja rannan väliä on vajaa 10 metriä.

Sama ongelma on toisella, järven rannalla sijaitsevalla rantasaunallamme. Siihen kuuluu oikein kaunis hiekkapohjainen uimaranta. Naapurit pakkaavat uimaan meidän rannassa, koska oman saunan kohdalla on kaislikkoa.

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Suomessa on melko laajat jokamiehenoikeudet, jotka sinänsä antavat oikeuden liikkua jalkaisin tai veneellä toisen omistamalla alueella – tietysti haittaa tekemättä. Siitä huolimatta pihapiirit nauttivat yksityisyyden suojaa, olipa kyseessä omakotitalo tai kesämökki. Pihapiirin kokoa ei ole missään määritelty tarkasti. On puhuttu 50 metristä tai näköetäisyydestä tontin rakennuksiin.

Vesillä liikkujankin on vältettävä menemästä toisen rannan lähelle. Kapeissa vesistöissä tuota ei aina voi välttää, mutta silloin pitää poistua toisen reviiriltä tahdikkaasti ja ripeästi.

Toisen mökkirantaan ei saa mennä omin luvin, vaikka omassa rannassa olisikin vähemmän kalaa tai enemmän kaisloja kuin naapurissa.

Fiksut kunnioittavat toisen yksityisyyttä eivätkä lähde testailemaan naapurinsa hermoja.

Julkaistu: 11.12.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.