Meidän Mökki

Saako roskia polttaa?

Meidän Mökki

Kysymys:

Saako vanhoja kaisloja ja lehtiä polttaa rannalla, missä mökit ovat noin 40 metrin päässä toisistaan. Toisinaan tuuli painaa savua naapurin puolelle. Ympäristökeskuksen mukaan savu sisältää terveydelle haitallisia kaasuja ja hiukkasia. Ohjeita polttoon, kiitos!

Näytä vastaus

Vastaus:

Roskien poltosta voi olla kuntakohtaiset määräykset, joten ne on paras tarkistaa mökkikunnasta. Yleiset avotulen tekoa rajoittavat määräykset tietysti pätevät myös mökkitontilla.

Jos rajoituksia ei ole, roskien poltosta ei saa kuitenkaan aiheutua haittaa muille asukkaille. Tämä onkin sitten vaikeasti määriteltävä asia. Jos on pakko polttaa, tehdään se silloin, kun tuulen suunta on poispäin asutuksesta tai kun naapurit eivät ole paikalla.

Maatuvan lehti- ja kaislajätteen polttaminen on tietenkin huonoin keino niiden hävittämiseksi. Järkevintä on kompostointi omalla tontilla. Kuivat ruo'ot voi silputa ja kompostoida lehtien kanssa aumakompostissa tai kevyissä kompostikehikoissa. Kompostin kastelu ja typpilisäys jouduttavat maatumista.

Julkaistu: 7.10.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.