Meidän Mökki

Saako lautalattian raot umpeen?

Jouko Lommi

Kysymys:

Mökkimme mäntylaudasta tehty lattia pitäisi kunnostaa pikapuoliin. Pelkkä lakkaus ei taida riittää, sillä lautojen väleihin on ilmestynyt ohuita rakoja. Mitä pitäisi tehdä?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Puulattian rakoilu on monille tuttu ongelma. Onneksi siihen on hyväksi havaittu ratkaisu: Ensin lattia hiotaan, minkä jälkeen raot täytetään hionnassa syntyneen puujauhon ja lakan seoksella.

Itse asiassa konehionta kuuluu lakkauksen ohella puulattian normaaliin hoitamiseen. Kovalla kulutuksella oleva lattia pitäisi hioa niinkin usein kuin kerran kymmenessä vuodessa.

Lakkapinnan poistaminen onnistuu nauhahiomakoneella, mutta helpommalla pääsee, kun vuokraa maalikaupasta tai rakennusliikkeestä rumpuhiomakoneen. Ensimmäinen käsittely tehdään karkealla paperilla, toisella hiontakerralla käytetään keskikarkeaa paperia ja loppusilaus annetaan hienolla paperilla. Hiominen tehdään puun syiden mukaisesti.

Kahden ensimmäisen hiontakerran pöly poistetaan imuroimalla. Viimeinen hiontapöly saa jäädä lattialle, jos sitä käytetään rakojen täyttämiseen.

Lakkaa kaadetaan suoraan hiontapölyn päälle. Seos vedetään lattian rakoihin varren päässä olevalla metallilastalla. Sitä liikutetaan puoliympyrän muotoisin vedoin niin, että lakkapalje kulkee koko ajan lastan edellä. Kaikkiaan lakkauksia tehdään kolmesta viiteen.

Jos haluaa tehdä remontin helpommalla, lattian voi hioa vain kevyesti ja täyttää raot puukitillä. Kittausta tarvitaan myös silloin, kun raot ovat leveät.

Julkaistu: 14.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.