Viherpiha

Ryhmäruusut parvekkeella

ViherPiha

Kysymys:

Tein parvekkeelleni viime kesänä suuren istutuslaatikon, kooltaan 60 x 60 x 120. Istutin siihen kolme ’Peace’-ruusun tainta. Ne kaikki kukkivat, mutta itse pensaitten kasvu jäi kituliaaksi. Oliko kasvutilaa liian vähän? Vasta istutuksen jälkeen tajusin, että olin unohtanut laatikosta talvieristeet. Onko ruusuillani mitään mahdollisuutta selvitä talvesta II vyöhykkeellä? Peitin syksyllä ruusujen tyvet turpeella. Kannattaako ryhmäruusuja ylipäätään istuttaa laatikkoon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ryhmäruusuja voi kasvattaa parvekkeella, mutta lähinnä vain yhden kesän iloksi. Ilmastollisesti arat kaunottaret ovat oikukkaita ja talvehtivat vaihtelevasti jopa maahan istutettuna. En usko lämpöeristeiden puuttumisella olevan suurtakaan merkitystä, sillä laatikonhan voi vuorata tarvittaessa myös ulkopuolelta. Ulkovuorauksen etuna on, että suojat saa poistettua keväällä säiden lämmettyä, mikä nopeuttaa kasvualustan sulamista. Multaa ruusuillanne on ollut ihan mukavasti. Mikäli laatikon pohjassa on reiät ylimääräisen kasteluveden poistumiseksi, ei liika märkyyskään ole haitannut, joten niukan kasvun syy löytynee jostain muualta.

Julkaistu: 18.1.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.