Viherpiha

Ryhmäruusun hoito

Lotta Lindholm

Kysymys:

Miten hoidan ryhmäruusua? Siirsin ryhmäruusun (Rosa ’Liparfum’) paikkaa. Ruusu on nyt hyvin paksuvartinen, pensasmainen ja tukevasti seisova, mutta kukkii vain kerran. Miten leikkaan ja hoidan, jotta saan sen kukkimaan useammin kesän aikana?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Rosa ’Liparfum’-lajikkeen kukat ovat suuret ja ihanasti tuoksuvat, joten on ymmärrettävää, että haluat sen kukkivan pidempään. Leikkaa talvehtineet versot keväällä ennen lehtien puhkeamista ja jätä oksaan 4–5 silmua. Poista heikot versot maata myöten. Voit jättää noin 5–6 vahvaa versoa jäljelle. Kun koko kukkiva verso on kukkinut kesällä, leikkaa kukintolatva pois ensimmäisen viisilehdykkäisen lehden yläpuolelta. Ylimmästä lehtihangasta voi kasvaa uusi kukkiva verso. Syyskuussa kukkalatvoja ei kannata enää leikata. Kasvuun ja kukintaan tarvittavat ravinteet on hyvä antaa keväällä, mieluiten eloperäisenä eli kanankakkana, maatuneena kompostina tai maatuneena eläinlantana. Keinolannoitekin käy. Kastele ruusua kuivina kausina. Kastele kerralla runsaasti ja pidä sen jälkeen tauko. Vältä kastelemasta lehdistöä. Jos haluat, voit antaa ryhmäruusulle elokuun alussa syyslannoitetta. Kastele sen jälkeen, jos kelit ovat kuivat. Muuten lannoite ei liukene maahan. Lotta Lindholm

Julkaistu: 18.9.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.