Viherpiha

Ryhmäruusujen säilytys kellarissa

ViherPiha

Kysymys:

Jouduin syksyllä kaivamaan kaikki ryhmäruusut ylös salaojituksen vuoksi. Miten hoidan kellarissa muovipussissa säilytettyjä ryhmäruusuja?

Näytä vastaus

Vastaus:

On varsin uskaliasta talvettaa ruusun juurakoita muovipussissa. Tärkeintä säilytyksessä on sopiva lämpötila ja kosteus. Taimitarhat varastoivat pensaiden ja ruusujen taimia kylmävarastoissa, joissa lämpötila on säädetty tarkasti nollaan ja ilmankosteus on sopivan korkea. Liian lämpimässä taimet alkavat työntää uusia versoja talven mittaan.

Ruusun taimet eivät saa kuivua. Siksi niiden juurilla täytyy olla jotain tuoreena pysyvää maa-ainesta, kuten turvetta. Seuratkaa tarkkaan, etteivät ruusunne pääse kuivumaan. Liian kosteassa ne sitävastoin homehtuvat.

Ryhmäruusut leikataan joka kevät. Pienet, ohuet, kuivuneet ja vahingoittuneet versot poistetaan kokonaan. Paksuja versoja lyhennetään siten, että niihin jää 4–6 silmua.

Pentti Alanko

Julkaistu: 22.4.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.