Viherpiha

Ruusupensaikon uudistaminen

Ruusupensaikon uudistaminen

Teija Heinonen

Kysymys:

Pihassamme kasvaa ränsistynyt ruusupensaikko. Kyseessä lienee jokin vanha perinneruusulajike, joka on ilmeisesti ollut pihapiirissä todella kauan. Ruusut vaatisivat hieman uudistamista ja niiden juurellekin olisi hyvä lisätä multaa ja lannoitteita. Pensaikko on kuitenkin kasvanut todella tiuhaksi ja sotkuiseksi, ja helpointa olisi leikata se keväällä kokonaan alas. Käsittääkseni kaikki ruusulajikkeet eivät kestä rajua toimenpidettä. Mistä tiedän, voinko tehdä alasleikkauksen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ränsistynyt ruusupensas on todellakin vaikea uudistaa muutoin kuin leikkaamalla kaikki versot noin 15 sentin mittaisiksi. Toki oksistoa voi yrittää harventaa, mutta useimmiten käy niin, että toisiinsa takertuneet piikkiset oksat repeytyvät toimenpiteen yhteydessä. Ruusupensaat kestävät lähes poikkeuksetta voimakasta leikkaamista.

Seuraavan kesän kukinta riippuu siitä, kehittyvätkö ruusupensaanne kukka-aiheet edellisen vuoden versoihin, kuten juhannusruusulla. Kurtturuusun tapaiset lajit kukkivat jo samana vuonna radikaalista kevätleikkauksesta huolimatta, sillä niiden kukat muodostuvat kesän aikana kasvaneiden versojen latvaosiin.

Teija Heinonen

Julkaistu: 21.10.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.