Viherpiha

Ruusumantelin hoito

Teija Heinonen

Kysymys:

Istutin ruusumantelit kaksi vuotta sitten loppusyksyllä. Miten niitä pitää hoitaa? Pitääkö niitä leikata ja jos niin koska? Osa on kärsinyt talvivaurioita eli oksia on paleltunut. Puumainen yksilö paleltui kokonaan, mutta tänä kesänä tyvestä alkoi nousta uutta versoa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ihastuttavien, mutta valitettavasti erittäin kylmäarkojen ruusumanteleiden leikkaaminen rajoittuu pääsääntöisesti kuivien oksien poistamiseen. Vaurioita kärsineet versot voidaan poistaa kasvukauden aikana milloin vain. Ylitiheää oksistoa voi lisäksi tarvittaessa harventaa, mikä tehdään kukinnan jälkeen keväällä.

Puumaiset ruusumantelit on yleensä vartettu jonkun kestävämmän lajin runkoon, joten tyvestä puskevasta uudesta kasvusta ei välttämättä tule saman lajin yksilöä. Kevätlannoitukseksi mantelipensaille voi antaa jotain typpipitoista, moniravinteista seoslannoitetta. Syyslannoitus typettömällä fosfori-kaliumlannoitteella elokuussa parantaa talvehtimista.

Teija Heinonen

Julkaistu: 19.7.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.