Viherpiha

Ruusukepaksuvarren hoito

Ruusukepaksuvarren hoito

Visa Lipponen

Kysymys:

Miten hoidan ruusukepaksuvartta?

Kasvini kasvaa kovasti pituutta ja haarautuu, mutta miten saisin sen keskittymään yhden ruusukkeen kasvattamiseen? Se ei ole kukkinut moneen vuoteen.

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Ruusukepaksuvarsi (Graptopetalum bellum) kasvattaa vanhetessaan lyhyen varren, ja ajan myötä varren tyviosan lehdet kuihtuvat pois. Laji myös lisääntyy kasvullisesti kasvattamalla sivuruusukkeita, joten kasvisi kasvaa juuri niin kuin sen pitääkin. Jos haluat pitää sen yksiruusukkeisena, sinun pitää leikata kasvavat sivuruusukkeet pois. Pituuskasvua et voi estää, mutta halutessasi voit leikata keväällä tai kesällä varrellisesta ruusukkeesta latvan pistokkaaksi. Pistokkaassa pitää olla lehdetöntä vartta 1–2 senttiä. Poista tarvittaessa ruusukkeen alimpia lehtiä. Haavapintojen pitää kuivua pari kolme päivää. Sitten voit työntää pistokkaan lehdettömän tyviosan suoraan kylvö- tai kaktusmultaan. Monien muiden mehikasvien tapaan myös ruusukepaksuvarren liika pituuskasvu voi olla talvella ongelma. Liian lämpimässä ja talven pimeydessä se kasvattaa usein turhan pitkät nivelvälit, ja kasvi menettää kauneuttaan. Vaikka talvettaminen onnistuukin normaalissa huoneenlämmössä, se viihtyy talven parhaiten alle 15 asteessa. Se kestää lyhytaikaisesti jopa lievää pakkasta. Samalla hoituu kasvin kukinnalle välttämätön viileäkäsittelykin, sillä laji ei kuki, jos se ei saa olla vähintään kuukauden verran viileässä. Talvetuslämpötilasta riippuen kasvia ei tarvitse kastella talvella ollenkaan, tai sitä kastellaan korkeintaan sen verran, etteivät lehdet nahistu. Visa Lipponen

Julkaistu: 9.10.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.