Viherpiha

Ruusujen siirto

Ruusujen siirto

ViherPiha

Kysymys:

Haluaisin siirtää pihallamme kasvavat vanhat ruusut yhteen paikkaan. Milloin ja miten sen voi tehdä? Lajikkeesta ei ole tietoa, mutta ruusumme näyttää kartanoruusulta. Piha on savimaata.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ruusujen siirto onnistuu parhaiten pensaiden ollessa lepotilassa joko varhaiskeväällä ennen lehtien puhkeamista tai myöhäissyksyllä kasvun päätyttyä.

Uusi kasvualusta kannattaa kunnostaa ennen toimenpidettä. Savimaalla on hyvä sekoittaa olemassa olevaan multaan karkeaa hiekkaa ja maanparannusturvetta. Veden kerääntyminen kasvualustaan estetään tarvittaessa istutusmontun pohjalle laitettavin salaojaputkin. Lisäksi kasvualusta voidaan muotoilla hieman kuperaksi.

Mikäli ruusupensaat siirretään keväällä, oksia voidaan typistää voimakkaasti jo ennen kasvupaikan vaihtamista. Syksyllä versostoa karsitaan vain toimenpiteen edellyttämän tarpeen verran ja leikkaustyö viimeistellään seuraavana keväänä.

Teija Heinonen

Julkaistu: 4.7.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.