Viherpiha

Ruusuja kesämökille

ViherPiha

Kysymys:

Haluaisin kesämökille ruusuja, jotka kukkivat eri aikoina. Paikka on pohjoisrannalla, iltapäivä- ja ilta-auringon puolella. Maata on vähän kallion päällä, ja metsästä valuu sateisina päivinä vettä tähän kohtaan. Menestyvätkö ruusut tässä, ja jos niin mitkä? Mitä voisi istuttaa maanpeittokasviksi ruusujen alle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuvailemanne perusteella paikka ei ole oikein sovelias ruusujen kasvupaikaksi. Aurinkoisen kasvupaikan ohella ruusut vaativat vähintään 60 senttiä syvän kasvualustan. Lisäksi mainitsemanne sadevedet saattavat aiheuttaa ongelmia kasvien menestymiselle.

Luonnossa näkee tosin villiintyneitä ruusupuskia kasvavan mitä eriskummallisimmissa paikoissa, mutta pensaat ovat kylväytyneet kasvupaikkoihinsa omia aikojaan ja näin sopeutuneet vallitseviin kasvuoloihin.

Jos sadeveden aiheuttama mahdollinen märkyys saadaan eliminoitua, kallion päällä saadaan viihtymään esimerkiksi kivikko- ja maanpeitekasveja. Ohutmultaisessa kasvualustassa menestyvät mm. maksaruohot, rikot, mehitähdet, suikeroalpi, akankaali, ristikki ja ketoneilikat.

Teija Heinonen

Julkaistu: 23.4.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.