Viherpiha

Ruusuaidanne tien viereen

Ruusuaidanne tien viereen

Pentti Alanko

Kysymys:

Mikä pensasruusu sopii aidanteeksi tien viereen?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Tarhakurtturuusuihin lukeutuva hansaruusu (Rosa Rugosa-ryhmä ’Hansa’) on erinomainen ruusu vapaasti kasvavaksi aidanteeksi. Sillä on komeat, kerrannaiset ja punaiset kukat.

Nykyään näkee paljon myös karoliinanruusua (R. carolina), jolla on kiiltävät lehdet ja tavallisesti vaaleanpunaiset kukat. Kuten hansaruusu, sekin tekee juurivesoja. Jos kuitenkin rajaat istutuksen nurmikkoon, vesoista ei ole mitään haittaa.

Toisinaan aidanteena näkee myös ihastuttavan kaunista kerrannaiskukkaista teresanruusua (R. ’Thérèse Bugnet’). Myös neidonruusut (R. Alba-ryhmä) sopivat aidanteeksi, esimerkiksi hennon vaaleanpuna- ja  kerrannaiskukkainen ’Maiden’s Blush’. Se ei muodosta juurivesoja, kuten ei myöskään vaalean liilanpunaisena kukkiva tarjanruusu (R. Blanda-ryhmä ’Tarja Halonen’, kuvassa). Aidanteeksi sopivia ruusuja on monia muitakin.

Mikään ei estä istuttamasta samaan aidanteeseen useita erilaisia ruusuja. Näin istutukseen saa vaihtelua kukkien väreillä ja kukinta-ajoilla.

Pentti Alanko

Julkaistu: 29.4.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.