Viherpiha

Ruukkutuijan talvetus

Ruukkutuijan talvetus

ViherPiha

Kysymys:

Tänä keväänä istutimme isoihin ruukkuihin noin 140-senttisiä kartiotuijia ja pieniä pallotuijia. Millaisissa oloissa saisimme pidettyä tuijamme elävinä talven yli? Käytettävissämme on omakotiasujan mahdollisuudet. Paikallisilla puutarhureilla ei ole antaa yhtenäistä neuvoa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Epäilykset ovat sikäli aiheellisia, että talvisäät vaihtelevat vuosittain huomattavan paljon. Lisäksi tuijalajikkeiden kestävyyksissä on eroja. Itse näen ruukussa kasvatettavat tuijat lähinnä ”yksivuotisina kasveina”, joiden onnistunut talvehtiminen on vain suurta plussaa.

Siirtäisin havut puutarhan varjoisalle paikalle, jossa latvukset on kylmimpinä pakkaskausina helppo kietaista pakkaspeitteen suojiin. Pallotuijilla ei periaatteessa pitäisi olla mitään hätää, sillä ne peittyvät suojaavan lumen alle. Ruukkujen ympärille voi kasata eristeeksi joko lehtiä tai talvisuojaturvetta. On myös tärkeää huolehtia, ettei ruukkuihin pääse kertymään ylimääräistä vettä, ja suojata taimet kevätauringolta latvusten pilkottaessa hangen alta.

Teija Heinonen

Julkaistu: 9.10.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.