Viherpiha

Rusopäivänliljan nuput kuolevat

ViherPiha

Kysymys:

Miksi osa rusopäivänliljojen nupuista muuttuu paksuiksi ja lyhyiksi ja kuolee? Samasta kukkavanasta tulee jonkin verran aivan normaaleja kukkia. Akileijoja on jo kolmena kesänä syöneet sentin pituiset toukat. Akileijoja kasvaa eri puolilla pihaa, ja kaikille on käynyt samoin. Kukat kuivuvat ennen aukeamistaan. Katoavatko akileijat ennen pitkää?

Näytä vastaus

Vastaus:

Päivänliljanäkämäsääski (Contarinia quinquenotata) aiheuttaa päivänliljan nuppujen kovettumista. Se on harvinainen tuholainen, vaikka sitä on tavattu eri puolilta maata. Torjuntakeinoksi riittää saastuneiden nuppujen poistaminen ja hävittäminen heti tuhon ilmettyä. Näin estetään tuholaisen lisääntyminen ja säilyminen seuraavaan vuoteen.

Vihreät akileijapistiäisen toukat saattavat joskus popsia kasvit lehdettömiksi. Akileijat tuskin häviävät puutarhasta, mutta niiden koristearvo on vähäinen, jos kukatkin kuihtuvat ennen aukeamistaan. Torjuntaruiskutus tehdään aivan tuhon alussa esimerkiksi pyretriiniä sisältävällä valmisteella.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.