Viherpiha

Rusokirsikan lisäys siemenestä

Rusokirsikan lisäys siemenestä

ViherPiha

Kysymys:

Miten saan rusokirsikan itämään? Laitoin siemenet pakastimeen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kun siemeniä laitetaan kylmäkäsittelyyn, se ei suinkaan tarkoita sitä, että ne laitetaan pakastimeen. Paras tapa siementen kylmäkäsittelyyn on laittaa ne tuoreeseen turpeen ja hiekan seokseen minigrip-pusseihin jääkaappiin. Lämpötilan ei siis tarvitse olla nollan alapuolella, vaan +5–7 astetta riittää.

Hygieniasyistä siemeniä ei saa laittaa samaan jääkaappiin elintarvikkeiden kanssa. Lisäksi muovi päästää läpi kaasuja. Jääkaapissa olevista hedelmistä haihtuva etyleenikaasu vaikeuttaa itämistä tai jopa ehkäisee sen. Olisikin parempi kylvää siemenet syksyllä ulos ja antaa luonnon hoitaa kylmäkäsittely talven aikana. Kylvöalue voidaan peittää lehtikerroksella jäätymisen ehkäisemiseksi.

Rusokirsikka (Prunus sargentii) on kasvanut jopa Vaasassa. Se selviää pohjoisempanakin, jos paikallisilmasto on edullinen. Menestymisvyöhyke antaa vain karkean tiedon siitä, missä asti jotain kasvia voi menestyksellisesti kasvattaa. Vasta alueen pienilmasto ja kasvin kasvupaikka määräävät lopullisesti, tuleeko kasvi menestymään sille valitulla paikalla.

Pentti Alanko

Julkaistu: 15.5.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.