Viherpiha

Ruskeat täplät limoviikunassa

Ruskeat täplät limoviikunassa

Visa Lipponen

Kysymys:

Mikä ruskettaa limoviikunan lehtiä?
Limoviikunan lehtiin on ilmestynyt ruskeita täpliä. Lehden alapuolella on pieniä, kovia pallukoita. Ötököitä en ole nähnyt.


 

Näytä vastaus

Vastaus:

Lehtien alapinnalla olevat pienet kovat pallukat ovat kuin ovatkin ötököitä, nimittäin kilpikirvoja. Niistä on hankala päästä eroon, sillä ne kiinnittyvät paikoilleen imemään kasvinesteitä ja erittävät suojakseen paksun vahakerroksen, johon tuholaismyrkyt tepsivät huonosti. Varmimmin pääset niistä eroon irrottamalla kilpikirvat yksitellen lehdistä jollakin tylsällä esineellä, esimerkiksi hammastikulla. Jos niitä on lehdessä useita, kannattaa leikata koko lehti pois. Kun olet poistanut kaikki kilpikirvat, ruiskuta koko kasvi jollakin kaupasta saatavalla tuholaisten torjuntaan tarkoitetulla aineella. Toista sen jälkeen käsittely parin viikon välein vähintään kaksi, mieluummin kolme kertaa. Se on tarpeen siksi, että kasvissa on myös kilpikirvojen toukkia, joita ei paljain silmin näe. Torjunta-aineet eivät tehoa kilpikirvojen muniin, joista kuoriutuu väistämättä uusia yksilöitä. Lopullisesti kilpikirvoista eroon pääseminen on usein hankalaa. Jos löydän niitä omasta kasvistani useita, eikä kasvilla ole minulle erityistä tunnearvoa, heitän sen suosiolla pois. Se on ainoa tapa varmistaa, etteivät kilpikirvat leviä muihinkin kasveihin.

Visa Lipponen

Julkaistu: 12.6.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.