Viherpiha

Ruostehappomarja kummastuttaa

ViherPiha

Kysymys:

Mikä piikkinen pensas?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pensas tuotiin meille Keski-Euroopasta vasta 1600-luvulla, jolloin sitä kasvatettiin syötävien marjojen vuoksi sekä lääke- ja värikasvina. Käyttömuodot ovat unohtuneet, joten sitä kasvatetaan nykyään vain koristepensaana, sellaisenakin todella harvoin.

Aikaisemmin ruostehappomarja oli hyvin yleinen. Vielä 1932 ilmestyneessä Suuressa puutarhatietokirjassa pensaasta todetaan ykskantaan: ”Tunnetuimpia pensaita kun on, ei tarvitse selitystä”.

Välillä se oli suorastaan pannaan julistettu. Sitä ei saanut kasvattaa taimitarhoissa myyntiä varten. Luonnossa ja puutarhoissa kasvavia pensaita ei silti meillä hävitetty, kuten tehtiin muissa Pohjoismaissa.

Pensas on saanut nimensä siitä, että se oli aikoinaan tuhoisan viljanmustaruosteen väli-isäntä. Ruostehappomarjan lehdillä muodostuvista itiöpesäkkeistä itiöt lensivät viljakasveihin.

Kielto on jo purettu, sillä nykyaikaiset viljalajikkeet ovat varsin kestäviä tälle taudille.

Ruostehappomarja on varsin käyttökelpoinen ja kaunis koristepensas. Aurinkoisella paikalla se kasvaa jopa parimetriseksi.

Pentti Alanko

Julkaistu: 12.1.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.