Viherpiha

Ruohokate luumun juurella

Teija Heinonen

Kysymys:

Kuinka paksu ruohokate saa olla hedelmäpuun juurella? Epäilen, että liian paksu kate aiheutti kahden ’Sinikka’-luumun kuoleman keskellä kesää.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Kohtuuttoman paksu, lämmin ja hautova juurenkaulan peittävä silppukate rungon tyvellä läpi kesän voi haitata puun kasvua. Pidän luumupuiden menehtymisen todennäköisempänä syynä kuitenkin lajikevalintaa. ’Sinikka’-luumua suositellaan viljeltävän kasvuvyöhykkeillä I–III (IV). V-vyöhykkeellä, suojaisessakin kasvupaikassa lajike on aivan menestymisensä äärirajoilla ja erittäin altis talvivaurioille. Vauriot eivät välttämättä näy heti keväällä lumien sulettua. Kasvu alkaa vararavinnon turvin, ja puu kuolee vasta kesällä.

Nurmikon leikkuusta syntynyt ruohosilppu maatuu suhteellisen nopeasti, ja palamisreaktio saa aikaan katteen lämpenemisen. Sopiva katekerroksen paksuus on reilut viisi senttiä. Katetta ei ole hyvä levittää kiinni runkoon. Runsastyppisen ruohosilpun käyttö monivuotisilla kasveilla kannattaa lisäksi rajoittaa alkukesään.

Teija Heinonen

Julkaistu: 10.8.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.