Viherpiha

Rinteen kasvitus

ViherPiha

Kysymys:

Meillä on tontillamme kaksi aika jyrkkää rinnettä. Mitä kasveja niihin voisi istuttaa, ettei niillä kasvaisi vain rikkaruoho?

Näytä vastaus

Vastaus:

Yksi helppohoitoisen kasviryhmän perusedellytyksistä on monivuotisista rikkakasveista puhtaaksi seulottu hyvä multa. Jos kasvualusta on lisäksi riittävän syvä, rinne tarjoaa useimmille koristekasveille mainion kasvupaikan. Pensaille valmistetaan 50 sentin, perennoille 30–40 sentin ja kivikkoperennoille 15–20 sentin syvyinen kasvualusta.

Kasvivalintoihin vaikuttavat rinteen valo-olot sekä paikkakuntanne ilmastollinen kasvuvyöhyke. Esimerkiksi vyöhykkeiden I–IV rinneistutuksissa aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla viihtyvät matalahkot pensaat, kuten lamoherukka, seppelvarpu, japaninruusukvitteni ja kurtturuusu ’Fru Dagmar Hastrup’ sekä erityyppiset ikivihreät kääpiöhavut. Näyttävyyttä jyrkkiin luiskiin saadaan yhdistelemällä kiviä ja kasveja.

Teija Heinonen

Julkaistu: 4.5.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.