Meidän Talo

Rintamamiestalon painuneet eristeet

Rintamamiestalon painuneet eristeet

Meidän Talo

Kysymys:

Mitä eristettä kannattaa laittaa rintamamiestalon lattiaan, josta löytyy melkein metri painunutta sammalta? Entä seiniin, joissa on puruja?

Näytä vastaus

Vastaus:

1950-luvulla lämmöneristeinä käytettiin sahanpurua, kutterilastua ja sammalta. Vuosien saatossa eristeet ovat painuneet, jolloin rakenteisiin on syntynyt tyhjää tilaa. Seurauksena on ollut lattioiden ja yläpohjien kylmeneminen sekä niiden ja seinärakenteiden vetoisuuden lisääntyminen.

Ongelmaksi on muodostunut lähes olematon rakenteen ilmanpitävyys, sillä mineraalivillat läpäisevät hyvin ilmaa ja samalla ilman(höyryn-)sulku on jäänyt laittamatta rakenteen ylä- ja alapintaan tai sulku on liitoksiltaan ja läpimenoiltaan vain puskuliitoksen varassa. Kun rakennuksessa vallitsee alipaine, ulkoilma pääsee liitosten läpi lähes esteettä eristetilaan ja sisälle taloon.

Jos purut ovat olleet asennusvaiheessa kosteita tai kastuneet myöhemmin, ne poistetaan ja vaihdetaan uusiin. Puruissa viihtyvien mikrobien itiöt ja aineenvaihdunnan myrkyt voivat kulkeutua rakenteiden läpi sisäilmaan.

Hyväkuntoisten vanhojen eristeiden yläpintaan voi lisätä kuivaa sahanpurua, joka tiivistetään. Lisäeristeenä voi käyttää myös levymäistä mineraalivillaa.

Lattiapinnoitteen alapuolelle asennetaan ilmansulku, joka nostetaan reunoilla ylös ja kiinnitetään seinäpintaan lattialistalla ja liimamassalla.

Yläpohjassa on tärkeintä tiivistää sen alapinnassa oleva ilmansulku kaikilta osin (liitokset, liittymät ja läpimenot) ilmanpitäväksi käyttäen apuna polyuretaanimassaa suurissa aukoissa ja pienemmissä liitoksissa eri materiaaleihin tarttuvaa liimamassaa sekä mekaanista puristusliitosta nauloin tai ruuvein.

Ongelma-alueita ovat mm. piippujen sekä ilmastointiputkien läpimenoalueet, joiden tiivistämiseen on todella paneuduttava.

Ulkoseinien purueristeiden painumisen havaitsee selkeimmin ikkunoiden alapuolella ja vintillä. Tarvittaessa rakenteeseen lisätään uutta kuivaa purua. Voit käyttää myös polyuretaanivaahtoa, jos hallitset työn ja muistat, että liika vaahto rikkoo paikat.

Seinän lisäeristys levymäisellä lämmöneristeellä on aina syytä tehdä ulkopuolelle. Eristeen päälle asennetaan tuulensuoja, pystysuora tuuletusrako ja kuusilaudoista tehty verhous tai tiilimuuraus. Kaikki sen mukaan, kuinka pitkät räystäät rakennuksessa on. Eristekerroksen alaosaan asennetaan tiivis koolaus jyrsijöiden kulun estämiseksi.

Julkaistu: 19.1.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.