Viherpiha

Rikkaruohot kukkapellossa

ViherPiha

Kysymys:

Mökillämme on 5 x 5 metrin suuruinen entinen perunamaa, jolle olen parina kesänä kylvänyt muokkauksen jälkeen kauraa ja hunajakukkaa, toisena kesänä apilaa ja hunajakukkaa. Ongelmana ovat rikkakasvit, jotka tunkevat yli istutuksieni. Joukossa ei kuitenkaan ole juolavehnää eikä muitakaan hankalia rikkaruohoja. Miten pääsen rikoista eroon, ennen kuin ensi kesänä kylvän uudet siemenet? Onko Round-Up ainoa vaihtoehto?

Näytä vastaus

Vastaus:

Mikäli kasvualustan riesana ovat pelkästään yksivuotiset siemenrikkakasvit, kukkaniityn käsittely Round-Upilla ei vastaa tarkoitustaan. Koska kylvökukkien rikkakasveille ei tietääkseni ole olemassa valikoivaa torjunta-ainetta, ainoaksi vaihtoehdoksi jää kitkeminen.

Niitylle voisi asetella sinne tänne vaikkapa luonnonliuskeita astinkiviksi, joilta käsin työ onnistuu kukkia tallaamatta. Kun rikkoja jaksaa nyppiä alkukesällä heti niiden taimettumisen jälkeen, niittykukat tukahduttavat ne alleen kasvuun päästyään. Ei-haluttuja kasveja ei myöskään kannata päästää siementämään kukkaniitylle.

Teija Heinonen

Julkaistu: 1.1.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.