Viherpiha

Rikkakasvien kitkeminen

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Kysymys:

Puutarhurit neuvovat, että rikkakasveja kitkettäessä poistetaan vain kasvullinen osa. (Osa lähtee tietysti kevyesti juurineen). Näin ei myllätä maata ja ehkäistään uusien rikkakasvien siementen paljastuminen ja itäminen. Mutta jos juurta ei poisteta, penkki on hetkessä samannäköinen. Kitkemisväli on mielestäni pidempi, kun rikkakasvit poistetaan juurineen. Lisäksi iso osa siemenistä tulee ilmateitse viereisiltä pihoilta ja pelloilta. Mikä on pitkällä tähtäimellä paras tapa kitkeä rikkakasvit?

Näytä vastaus

Vastaus:

Rikkakasvit kannattaa aina kitkeä juurineen. Näin estetään niiden levittäytyminen laajalle maanalaisen osan avulla.

Maan isomman mylläämisen voi välttää poistamalla yksittäiset voikukat tai valvatit yksi kerrallaan voikukkaraudalla, istutuslapiolla tai juuristoa hieman talikolla kevittäen. On totta, että maan myllääminen paljastaa uusia rikkakasvien siemeniä. Ne on helppo kitkeä tai harata taimivaiheessa, kun juuristo on vielä pieni. Rikkakasvien siemenpankin lisääntymisen voi omalla tontillaan estää kitkemällä rikat ennen niiden kukintaa ja siementämistä.

Istutuksia perustaessa on hyvä muistaa, että tiheään, peittävään kukkaryhmään eivät rikkaruohotkaan mahdu kylväytymään. Pensaiden alustoille levitettävä puukate ja maatumaan jätetyt puiden lehdet tukahduttavat myös rikkojen kasvua.

 

Julkaistu: 7.11.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.