Viherpiha

Rikkakasvi valtaa nurmikon

ViherPiha

Kysymys:

Nurmikkooni on levinnyt keltaisena kukkivaa peltovalvatin näköistä kasvia. Varsi on noin 30 senttiä pitkä ja kukka on keltainen. Tämä kasvi etenee kaikesta kitkemisestä huolimatta voimakkaasti mattona nurmikolla, ilmeisesti juuriensa avulla. Miten saan kasvin kuriin, ennen kuin se valtaa koko pihan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Peltovalvatti on hankala kitkettävä. Se leviää voimakkaasti juurakkonsa avulla, joka katkaistaessa tuottaa aina uuden yksilön. Mikäli mekaaninen torjunta ei tuota tulosta tai tuntuu kohtuuttoman työläältä, valvatteja voidaan poistaa nurmikosta myös kemiallisten kasvinsuojeluaineiden avulla.

Tarkoitukseen soveltuvat muun muassa torjunta-aineet Ei voikukkia nurmikossa ja Starane, joista jälkimmäinen hävittää myös apilan. Paras teho saavutetaan rikkaruohojen ollessa voimakkaassa kasvussa. Ruiskutus kannattaa tehdä tyynellä säällä, ettei ainetta roisku puutarhan koriste- ja viljelyskasvien päälle. Käsitellyllä alueella voidaan oleskella normaalisti heti, kun kasvusto on kuivunut.

Teija Heinonen

Julkaistu: 28.5.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.