Viherpiha

Rikkahävitteen käyttö

Rikkahävitteen käyttö

ViherPiha

Kysymys:

Onko teillä kokemuksia Roundup-rikkahävitteestä? Jo viime kesänä olisin ollut valmis kokeilemaan sitä sitkeille juolavehnä-, takiais- ja voikukkavieraille perennojen välissä. Puutarhamyymälän myyjä oli kuitenkin toppuutteleva, hävittää kuulemma helposti perennatkin. Olen ymmällä. Olenko mainoksen uhri? Ymmärrän toki, ettei pisaraakaan saa mennä perennoille. Siitä huolimatta myyjä ei suositellut. On kuulemma hyvä vain silloin, kun hävitetään kaikki kasvillisuus tietyltä alueelta ja sittenkin pitää olla vähintään 3 viikkoa, ennen kuin alueelle kylvetään tai istutetaan uutta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Roundup on ns. totaalihävite, joka vie mennessään kaiken vihreän, minkä kanssa aine joutuu kosketuksiin. Valmisteen levittäminen viljelemättömille alueille, kiveyksille tai hiekkakäytäville on luonnollisesti helpointa. Käyttöohjeita huolellisesti noudattaen Roundupilla, kuten muillakin glyfosaattivalmisteilla, voidaan torjua rikkakasveja monenlaisissa kohteissa, myös hedelmätarhoista ja koristekasvien alustoilta. Perennaryhmän rikkaruohontorjunta on kuitenkin turvallisinta käsin. Jos rikkakasvuston nurjetaminen on kuitenkin mekaanisesti ylivoimaista, Roundupia voi pienellä varauksella ajatella käytettävän kukkapenkissä ns. täsmätorjuntamenetelmän avulla, eli ainetta sivellään torjuttavien kasvien lehvästöön pensselillä. Toimenpide kannattaa kohdistaa ensin pienelle alueelle ja edetä pikkuhiljaa, jos torjunta tuottaa toivottua tulosta. Käsittelyn vaikutus alkaa yleensä näkyä reilun kahden viikon kuluttua kellastuvina lehtinä. Koska glyfosaatti vaikuttaa vihreiden lehtien ja varsien kautta, on torjuttavan kasvin oltava rehevässä kasvussa toimenpiteen aikana

Julkaistu: 1.5.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.