Meidän Mökki

Riittääkö omatoiminen nuohous?

Meidän Mökki

Kysymys:

Olen kuullut, että mökin hormin saa itsekin nuohota. Miten on? Mitä voi seurata, jos yksinkertaisesti jättää nuohoamatta?

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Missään ei ole kielletty itse nuohoamasta, mutta sen lisäksi vähintään kerran kolmessa vuodessa loma-asunnolle pitää tilata myös ammattitaitoinen ja koulutuksen saanut nuohooja. Käytännössä monet loma-asunnot ovat jo läpi vuoden käytössä olevia vapaa-ajan asuntoja, jolloin niiden hormien puhdistustarvekin on velvoitetta suurempi. Monet valveutuneet mökkiläiset tilaavat nuohoojan vuosittain. Automaattisestihan nuohoojat eivät tule, vaan mökin omistajan on itse huolehdittava asiasta.

Osa piirinuohoojista esittää pelastuslaitokselle vuosittain nuohousluettelon, josta nähdään nuohoamattomat kohteet. Jossain kunnissa ne luovutetaan vasta pyynnöstä. Lain mukaan paloviranomaisten on puututtava laiminlyönteihin, ja uusi laki antaa viranomaisille mahdollisuuden myös sanktioihin.

Piipun nuohous on äärimmäisen tärkeää, sillä hoitamaton hormi on altis nokipalolle. Huonot polttopuut ja epäpuhdas palaminen voivat pikeyttää hormin seiniin paksun kerroksen palavia aineita, ja jos nuohous on laiminlyöty, vaara vaanii. Nokipalossa kuumuus voi nousta savuhormissa jopa 1 200 asteeseen, jolloin savuhormi voi haljeta ja palo levitä puurakenteisiin.

Lisäksi noki on usein syynä myös huonoon vetoon ja lämpenemisongelmiin. 1 milli nokea eristää saman verran kuin 5 milliä eristysvillaa ja jo tuo vaivainen milli lisää polttoaineen kulutusta 10 prosenttia.

Julkaistu: 13.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.