Viherpiha

Riipparaidan leikkaus

Teija Heinonen

Kysymys:

Istutin vuosi sitten kaksi riipparaitaa. Ne ovat tuuhettuneet valtavasti, ja niiden oksat roikkuvat maahan saakka. Leikataanko oksat keväällä ennen vai jälkeen kukinnan? Miten lyhyeksi oksat katkaistaan? Tarvitseeko pensas kesällä ohennusta tai harvennusta? Mistä kohdin oksa pitää leikata? Voiko kasvua ohjata enemmän sivusuuntaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Riipparaita leikataan varhaiskeväällä lepotilaisena. Toimenpiteen avulla pyritään kasvattamaan puun latvuksesta sateenvarjomaisen leveä. Ylitiheää oksistoa voidaan sekä harventaa että typistää. Typistäminen tehdään aina verson yläpinnalla olevan silmun takaa, mikä ohjaa kasvua sivusuuntaisesti ja tekee latvuksesta leveämmän. Sairaat, vaurioituneet, heikot ja riippamuodosta poikkeavat oksat voidaan poistaa kokonaan, samoin rungonmyötäisesti kohtisuoraan alaspäin riippuvat versot. Lisäksi poistetaan kaikki tyvestä ja rungosta mahdollisesti kasvavat oksat ja vesat.

Koska puunne on vielä nuori ja oksat ulottuvat nyt jo maahan saakka, suosittelisin typistämään versoja melko voimakkaasti. Leikkaaminen kiihdyttää muutenkin voimakaskasvuisen raidan kasvua, joten latvusta jouduttaneen harventamaan myös kesän aikana.

 

Julkaistu: 6.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.