Viherpiha

Riippapihlajan syysleikkaus

Teija Heinonen

Kysymys:

Voiko riippapihlajaa leikata vielä näin syksyllä? Ilmeisesti puuta ei ole leikattu vuosiin, ja oksat riippuvat maassa. Muutimme taloon noin kuukausi sitten.

Näytä vastaus

Vastaus:

Pieniä ”kauneusleikkauksia” voi tehdä vielä näin syksyllä, kuten poistaa oksia, jotka selvästi haittaavat liikkumista. Siilinjärvi kuuluu kasvuvyöhykkeeseen IV, missä talvet saattavat jo paikoin olla ankaria. Versojen runsas harvennus ja isojen oksien leikkaus on näin ollen turvallisempaa tehdä varhaiskeväällä riippapihlajan ollessa lepotilassa.

Kertatoimenpiteellä ei vuosien laiminlyöntejä puun hoidossa kuitenkaan voi paikata. Mikäli riippapihlajasta on tarpeen poistaa useita suuria oksia, työ tehdään asteittain muutaman vuoden aikana. Latvuksesta pyritään kasvattamaan sateenvarjomainen. Maahan roikkuvia versoja typistetään ulospäin suuntautuvan silmun jälkeen.

Teija Heinonen

Julkaistu: 8.10.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.