Viherpiha

Riippahernepensas ei kuki

ViherPiha

Kysymys:

Ostin riippahernepuun vuosi sitten kesällä. Viime kesän puu kukoisti, mutta tänä kesänä kukinta ei päässyt alkua pitemmälle. Puu teki pienet nuput, jotka säilyivät koko kesän. Nuput olivat elossa, samoin kaikki oksat. Miksi ne eivät koskaan auenneet? Sivusuunnassa kasvilla on pieni kasvutila, alaspäin on savimaata. Onko vika kasvupaikassa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Yhtenä mahdollisena syynä riippahernepuun, Caragana arborescens ’Pendula’ nuppujen aukeamattomuuteen tulee mieleen kukkien kehitysvaiheelle epäedulliset sääolosuhteet. Jos lämpötila laski nuppuvaiheessa pakkasen puolelle, halla on saattanut tehdä tehtävänsä. Kasvualustassa lienee myös parantamisen varaa. Ahdas tila rajoittaa juurten kasvua, ja etenkin savipitoisessa maassa pienestä istutusmontusta muodostuu herkästi vedenkerääjä. Märkä maa häiritsee juurien kehittymistä aiheuttaen hapenpuutetta. Juuriston pahoinvointi heijastuu maanpäälliseen kasvustoon erityyppisinä ongelmina. Astiataimina ostettujen kasvien juuret saattavat toisinaan jatkaa kasvatusruukussa alkanutta kiertymistä istutuksen jälkeen. Nostakaa riippahernepuu keväällä lepotilaisena ylös maasta, tarkistakaa juurien kunto ja suoristakaa juuret tarvittaessa. Laajentakaa ja syventäkää samalla puun istutuskuoppaa vähintään 70 x 70 sentin kokoiseksi ja salaojittakaa kasvualusta tarpeen vaatiessa. Täyttäkää lopuksi istutusmonttu kuohkealla mullalla ja muotoilkaa se pinnaltaan hieman kuperaksi.

Julkaistu: 8.11.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.