Viherpiha

Riippahernepensaan hoito

ViherPiha

Kysymys:

Pihallani on rungollinen riippahernepensas, joka istutettiin kaksi vuotta sitten. Kuinka korkeaksi se kasvaa? Tarvitseeko se leikkausta? Millaista lannoitusta suosittelet? Olen antanut sille yleislannoitetta. Mitä herneenpaloille pitäisi tehdä? Annanko niiden olla pensaassa vai nypinkö pois?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hernepensaat eivät tarvitse juuri mitään hoitoa. Ne ovat vaatimattomia maan laadun suhteen, joten lannoitusta ei tarvita. Ne sietävät hyvin kuivuutta, eikä niitä tarvitse kastella kuivinakaan kesinä. Ainoa hoitotoimenpide on poistaa tarkoin rungon tyvelle tai ylemmäksi runkoon jalonnuskohdan alapuolelle muodostuvat vesat. Usein näkee vartettuja pensaita, joilta näitä villivesoja ei ole ymmärretty poistaa. Villivesat eivät ole riippahernepensasta, vaan ne kasvavat perusrungosta eli siperianhernepensaasta, jolle riippahernepensas on vartettu. Riippahernepensas ei kasva korkeutta. Sen korkeuden määrää perusrunko, jolle latvaosa on vartettu eli jalonnettu. Latvuksen tuuheutuessa kasvi voi kasvaa korkeintaan 10–20 senttiä korkeammaksi. Hedelmäpalot saa jättää paikoilleen, eikä niitä tarvitse poistaa.

Julkaistu: 26.1.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.