Viherpiha

Reunustraakkipuun vaivat

Reunustraakkipuun vaivat

ViherPiha

Kysymys:

Reunustraakkipuussani on tummia, noin nuppineulanpään kokoisia kohoutumia ja pieniä valkoisia pisteitä. Kaikki ovat lehdissä. Mitä ne mahtavat olla, ja miten ne saa pois? Olen suihkuttanut mäntysuopaliuoksella ja pelkällä vedellä, mutta sekään ei auta. Mullat on vaihdettu. Olen poistanut jo lehtiäkin, mutta nyt koko kukka on täynnä niitä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Epäedulliset kasvuolosuhteet, valon puute ja liika kastelu saattavat oireilla kasveissa monin tavoin. Epämuodostumia ja kirjavuutta huonekasvien lehtiin aiheuttavat myös erityyppiset sieni- ja virustaudit. Tummat nuppineulanpään kokoiset kohoutumat voivat olla myös kilpikirvoja, jotka imevät kasvinesteitä kovan kilven suojissa. Kilpikirvoista on vaikea päästä eroon, sillä mäntysuopa ja vesisumutukset eivät niihin tehoa. Kemialliset torjunta-aineetkin, kuten Puutarha-aerosoli tai Bioruiskute, tehoavat vain toukka-asteella oleviin tuholaisiin. Aikuiset kilpikirvat pitää irrottaa lehdistä esimerkiksi ohutkärkisellä veitsellä raaputtamalla. Tuholaisten määrän perusteella luulen, että kasvin pelastamiseksi ei ole enää paljon tehtävissä. Suosittelisinkin hankkimaan huonokuntoisen kasvin tilalle uuden hyvinvoivan lajitoverin. Teija Heinonen

Julkaistu: 24.12.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.