Viherpiha

Retiisin kasvuongelmat

ViherPiha

Kysymys:

Mistä johtuu, että retiisit kasvattivat vain vartta eivätkä tehneet retiisejä? Puuttuuko maaperästä ravinteita? Lisäksi nauriit kärsivät matojen tuhoista. Ovatko madot tämän kesän ongelma vai ovatko ne maaperässä odottamassa jo ensi kesän nauriita?

Näytä vastaus

Vastaus:

Retiisin mukulattomuutta aiheuttavat yleensä epäsuotuisat kasvuolot. Esimerkiksi liian tuhti typpilannoitus kasvattaa naatistoa mukulan muodostumisen kustannuksella. Mukulan kehittymistä heikentävät lisäksi ylitiheä taimiväli, liian syvä kylvö ja valon vähyys. Myös korkea lämpötila etenkin keskikesällä haittaa kasvua, ja lämpöähän menneellä kasvukaudella riitti yllin kyllin! Retiisi sietää myös huonosti kuivuutta. Kuohkea ravinteikas maa, harva matala kylvö ja säännöllinen kastelu edesauttavat sadon muodostumista.

Naurissatoa pilannutta matoa tunnistamatta on vaikea tietää lajin elinkiertoa. Kyseinen ”mato” voisi olla esimerkiksi kaalikärpäsen toukka. Kaalikärpänen on hyvin yleinen tuholainen ristikukkaisilla kasveilla, kuten nauriilla. Osa kotiloituneista toukista talvehtii maassa. Toukkia voidaan vähentää esimerkiksi kääntämällä maa syvään. Tällöin kotilot jäävät maan uumeniin ja kärpäsen kuoriutuminen vaikeutuu.

Teija Heinonen

Julkaistu: 8.9.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.