Viherpiha

Renkaita nurmikolla

Mainos

Nurmikkomme on näin lämpimänä tammikuuna aivan kesävihreä. Pari viikkoa sitten siihen ilmestyi lukuisia kymmeniä, halkaisijaltaan 30–40 senttiä ja leveydeltään noin 5 senttiä olevia ruskeita renkaita, joista nurmikko on kuollut. Jotkut renkaat menevät toistensa kanssa ristiin, useimmat ovat erillisiä. Onko syytä olla huolissaan ensi kesästä? Mitä nurmikolle pitäisi tehdä?

Teksti ViherPiha

Asiantuntija vastaa:


Renkaiden aiheuttaja on sienitauti nimeltä noidankehä. Tauti muodostaa vanhoille nurmikolle tummanvihreitä kehiä, joiden ulkoreunalla nurmikko kasvaa huonosti tai ei lainkaan. Taudinkuvaan kuuluvat lisäksi pienet vaaleanruskeat sienet.


Varsinaista kasvinsuojeluainetta noidankehän torjumiseksi ei ole. Haravoikaa ja lannoittakaa nurmikko keväällä normaaliin tapaan. Nurmiheinien hyvinvointia voidaan lisäksi edesauttaa ilmastamalla nurmikkoa. Tilannetta saattaa helpottaa, jos sienirihmasto kastellaan vedellä, johon on lisätty astianpesuainetta tai Atamon-pulveria (10g / 10 l vettä). Veden imeytymistä kasvualustaan edesautetaan pistämällä kehien kohdille reikiä esimerkiksi talikolla.


Teija Heinonen

Julkaistu: 2.1.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä