Viherpiha

Rautatienomenapuun lisäys

ViherPiha

Kysymys:

Haluaisin pihallamme kasvavasta rautatienomenapuusta verson. Olisiko minun otettava se pakkasten aikaan oksista, jotka tuon sisälle juurtumaan vesilasiin? Vai onko parempi, että otan hedelmistä siemenet, kuivatan ne ja istutan ruukkuun?

Näytä vastaus

Vastaus:

Rautatienomenapuu, Malus prunifolia ’Hyvingiensis’, on siperianomenapuun riippaoksainen muoto, jota lisätään varttamalla jalo-oksia yleensä noin 1,5–2 metriä korkeaan kestävään perusrunkoon. Siemenlisäyksen avulla ei saada emokasvin kaltaisia yksilöitä, eikä versojen juurruttaminen vesilasissa onnistu. Varttamispalvelua tekevät monet taimistoviljelijät. Jalo-oksiksi käyvät nuoret, edellisenä kesänä kasvaneet versot. Ne leikataan lepotilaisina, usein jo marras-joulukuussa leudolla säällä, ja säilytetään talven yli joko lumihangessa tai viileässä kellarissa. Tilausvarrennusta tekevien taimistojen yhteystiedot saat Taimistoviljelijöiltä, puh. (09) 5841 6550.

Julkaistu: 16.2.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.