Viherpiha

Ratapölkkyjen käytöstä

Ratapölkkyjen käytöstä

ViherPiha

Kysymys:

Sain tuttavaltani puutarhani tukirakenteiksi vanhoja, komeita ratapölkkyjä. Tein niistä syksyllä laatikoita vihannespenkkejä varten. Nyt mietin, uskallanko sittenkään kylvää laatikoihin mitään syötäväksi tulevaa. Pölkkyjen hieman tervantuoksuiset käsittelyaineet mietityttävät. Vapautuuko niistä maaperään myrkkyjä vai ovatko ne vaaraksi vain poltettaessa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vanhat puiset ratapölkyt on kyllästetty myrkyllisellä kreosoottiöljyllä, joka saattaa vapauttaa maaperään haitallisia aineita. Tämän vuoksi ratapölkkyjä ei tule käyttää kasvimaan ja marjatarhan ympärillä eikä lasten leikkialueilla. Mikäli pölkkyjä hyödynnetään muissa pihan rakenteissa, suositellaan vähintään 10 metrin etäisyyttä syötävään kasvillisuuteen. Pölkkyrakenteita purettaessa ympäröivä multa kannattaa vaihtaa, jos alueelle on tarkoitus istuttaa marjapensaita tai muita hyötykasveja. Vaihtoehtoisesti aluetta voidaan kesannoida muutaman vuoden ennen viljelyn aloittamista. Ratapölkyt, samoin kuin vanhat puhelin- ja sähköpylväät, luokitellaan nykyisin ongelmajätteeksi.

Julkaistu: 9.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.