Viherpiha

Ratamot pois nurmikolta

Mainos

Ongelmamme on piharatamon runsas ja nopea leviäminen nurmikolla. Auttaako esimerkiksi ilmastoijalla ajaminen juurien hajottamiseen? Entä kalkin levittäminen näihin kohtiin, sillä maaperä on näissä kohdissa suhteellisen hapanta?

Teksti ViherPiha

Asiantuntija vastaa:

Piharatamo, Plantago major, on monivuotinen leveälehtinen rikkakasvi, joka lisääntyy sekä siemenistä että kasvullisesti. Kun yksi taimi saattaa tuottaa jopa 10 000 siementä, joiden itävyys maassa voi säilyä lähes 10 vuotta, on lajin olemassaolo turvattua. Piharatamon juurien hajottamisesta ilmastoijalla ei ole vastaavaa hyötyä. Pieniä määriä voi sen sijaan yrittää torjua kitkemällä taimet nurmikosta juurineen. Kasvinsuojeluaineista esimerkiksi Toxan- nurmikon voikukkahävite tehoaa myös piharatamoon. Valmistetta ruiskutetaan käyttöohjeiden mukaisesti torjuttavien kasvien päälle.Maan pH kannattaa lisäksi korjata nurmikolle sopivaksi. Tällöin nurmiheinät pystyvät hyödyntämään mullassa olevat ravinteet parhaalla mahdollisella tavalla ja ovat kilpailukykyisempiä taistelussa elintilasta piharatamon kanssa.

Julkaistu: 14.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä