Meidän Mökki

Rasitekaivon puhtaus

Meidän Mökki

Kysymys:

Olen juuri ostanut mökin ja kaivo, jota saan käyttää, sijaitsee myyjän rakentamattomalla naapurikiinteistöllä. Kauppakirjassa on ehto, että ostaja saa vedenotto-oikeuden kantatilan alueella olevasta rengaskaivosta ja että vedenotto-oikeus on voimassa siihen saakka, kunnes omaehtoinen alueen talousveden saanti on mahdollinen.

Kysyisin millä tavalla myyjä on velvollinen huolehtimaan kaivon puhtaudesta ja veden juomakelpoisuudesta?

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Kauppakirjassa mainittu vedenotto-oikeus on rasite, josta olisi hyvä kauppakirjan lisäksi sopia mökin paikan lohkomisen yhteydessä tai myöhemmin erillisessä rasitetoimituksessa. Tällaisessa maanmittaustoimituksessa sovitaan rasitteen ehdoista ja molempien kiinteistöjen eli ostamasi mökin paikan ja myyjän kantatilan osallistumisesta kuntoonpano- ja kunnossapitokustannuksiin.

Jos ette pääse keskenänne sopimukseen esimerkiksi siitä, kumpi maksaa kaivoon tarvittavan uuden kannen ja kumpi puhdistaa kaivon, asian päättää toimitusinsinööri, ja perusteena käytetään rasitteesta saatavaa hyötyä. Näin ollen, jos itse käytät kaivoa enemmän kuin naapurisi, voit joutua siitä suurempaan kustannusvastuuseen. Rasite rasittaa nimensä mukaisesti myyjän omistamaa naapurikiinteistöä, jota sinä olet oikeutettu käyttämään. Tämän vuoksi vastuu lain mukaan jaetaan.

Rasitteesta voidaan maanmittaustoimituksessa sopia toistaiseksi tai määräajaksi. Maanmittaustoimitus on maksullinen ja sitä haetaan kiinteistön sijaintikunnan maanmittaustoimistolta. Tässä tapauksessa lohkominen seuraa automaattisesti, kun olet ostanut määräalan kantatilasta.

Jos taas rasite jää pelkästään kauppakirjan varaan, riippuu vastuu rengaskaivosta siitä, mitä olette kaupan yhteydessä sopineet tai edellyttäneet. Epäselvässä tapauksessa sovellettaneen edellä selostettuja kiinteistönmuodostamislain sääntöjä.

Marja Toivio-Kaasinen, varatuomari

Julkaistu: 9.3.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.