Viherpiha

Raparperin lisäys

Puutarhuri

Julkaistu 11.4.2006

Kysymys:

Voiko raparperia lisätä juurenpalasta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Uuden raparperintaimen voi kasvattaa varsin pienestä juurakosta. Sadon makuun pääsee kuitenkin nopeammin, jos jakoperään jätetään reilusti juurakkoa sekä useita lehtiä tai kasvusilmuja.

Raparperin kasvualusta kannattaa valmistella huolellisesti, sillä mehevävartinen vihannes on pitkäikäinen. Se viihtyy kasvupenkissään kymmeniä vuosia.

Raparperi suosii valoa ja lämpöä, joten se menestyy parhaiten ravinnepitoisessa ja kuohkeassa, kosteutta pidättävässä syvämultaisessa maassa.

Perustamisvaiheessa maa muokataan vähintään puolen metrin syvyydeltä. Istutuskuopan pohjalle levitetään esimerkiksi hyvin palanutta karjanlantaa tuomaan kasvuun puhtia.

Karjanlannan vaihtoehtona kasvualustan peruslannoitteeksi voidaan käyttää myös kompostimultaa, kanankakkarakeita tai moniravinteisia seoslannoitteita.

Raparperin juurakko istutetaan hieman entistä syvempään, eli lehtiruotien välissä näkyvä silmu jätetään noin parin sentin verran maan pinnan alapuolelle.

Istutuksen jälkeen on tärkeää huolehtia kastelusta ja kukkavarsien poistamisesta. Taimen annetaan vahvistua vähintään yhden kasvukauden ajan ennen sadon korjaamista.

Teija Heinonen Kuva Seppo Asikainen