Meidän Talo

Rantasaunan täysremontti

Meidän Talo

Kysymys:

Yli 30 vuotta vanha hirsinen rantasaunamme kaipaa korjausta. Kiuas pitäisi vaihtaa, samoin lauteet, ja lattiat ja seinätkin kaipaavat päivitystä. Takkahuone on remontoitu hiljattain, ja vesikate on uusittu. Perheessämme on useita alaikäisiä lapsenlapsia, joten kaipaamme turvallisia lauteita. Saunaa käytetään myös talvella, jolloin ongelmana on pesuhuoneen ja sen lattian kylmyys.

Olemme miettineet saunan ja pesuhuoneen yhdistämistä, jolloin pata ja kiuas olisivat samassa tilassa ja yhdistetty löyly-/pesuhuone olisi lämpimämpi. Saunan etuosaan tehtäisiin tuulikaappi, joka toimisi pienenä pukuhuoneena. Sähkölämmitystä emme halua. Kannattaisiko saunan ja tuvan sekä pesuhuoneen ja tuulikaapin välisien seinien yläosaan tehdä suljettava luukku, josta saunan jälkilämpöä saisi johdettua tiloihin? Saunomme usein, ja Aito-kiukaan lämmittäminen vie paljon aikaa. Mikä on sopiva puukiuas? Sauna on rakennettu rossipohjalle, ja pesuvedet on ohjattu saunabn alle kaivettuun kuoppaan, josta ne imeytyvät soramaahan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Pesutilasta saa lämpimämmän ja tilavamman, kun toiminnot ovat samassa tilassa. Samalla on helpompaa vahtia pikkusaunojia. Pieni välikkö toimii pukutilana, ja ilmeisesti myös takkatupaa voi käyttää samaan tarkoitukseen. Ikkunallisten ovien käyttämien mahdollistaa näköalan lauteilta järvelle. Rakennuksen seinät ovat noin 150 mm hirrestä, yläpohjassa lienee noin 200 mm eristettä. Saunan kohdalla lattia on tehty ilman eristeitä perinteiseen tapaan lautarakenteisena ja kahdelta seinältä keskelle kallistaen. Tällainen rakenne toimii hyvin kesäsaunassa ja kuivuu saunomiskertojen välillä. Rakenne on kuitenkin talvikäytössä kylmä. Jos rakenteen haluaa lämpimämmäksi, lattiaan pitää tehdä lämpöeristetty alapohja. Silloin pitää myös huolehtia siitä, ettei eristeisiin pääse kosteutta. Puurunkoisen eristetyn alapohjan yläpintaan pitää asentaa vesivaneri ja valaa sen päälle kaivolle kallistettu ja reunanostoilla varustettu betonilattia, joka sitten asianmukaisesti vesieristetään ja laatoitetaan. Jos rakennus on talvisin kylmillään, ei tämä lattia ole kuitenkaan yhtään nykyistä lämpimämpi. Jos päädytte tällaiseen ratkaisuun, ehdotan, että asennatte kaiken varalta lattiaan sähkölämmityskaapelit, Ne voidaan sitten ottaa käyttöön tarpeen mukaan. Saunasta ei ole järkevää johtaa ilmaa asuintiloihin, vaan ilma pitää tuulettaa suoraan ulos, sillä se on saunomisen tuloksena kosteaa. Muutoinkin on hyvä käyttää saunan jälkilämpö rakenteiden kuivaamiseen. Kiukaaksi voi miettiä vesisäiliöllä varustettua tyyppiä, jolloin selviätte yhden tulisijan lämmittämisellä. Mikäli kiuas liittyy nykyiseen padan hormiin vanhan kiukaan hormin sijasta, lauteet voi ehkä muuttaa L-mallisiksi. Nyt se ei kiukaan suojaetäisyysvaatimusten vuoksi ole mahdollista. Pesuvesien käsittelystä voitte olla yhteydessä mökkikuntanne ympäristöviranomaisiin. Usein erityisjärjestelyjä ei tarvita, jos käytetään kantovettä, joka lämmitetään padassa. Toisaalta voi olla järkevää pohtia keinoja, joilla estetään saunan pesuveden imeytyminen suoraan maastoon vielä seuraavat kolmekymmentä vuotta. Tähän on monenlaisia ratkaisuja, joista saatte parempaa tietoa niiden toimittajilta. Saunoista on Suomessa julkaistu paljon ohjeita. Tietoa on helppo löytää, vaikeampaa voi olla tiedonmurusten yhdistäminen järkeväksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi nimenomaan tässä tapauksessa.

Julkaistu: 16.8.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.