Viherpiha

Ranta kuntoon

ViherPiha

Kysymys:

Pihani rajoittuu rantaan, joka on märkä, jos nyt ei ihan suota. Mitä kasveja voisin istuttaa rantaan? Onko maa-aineksen vaihto ainoa ratkaisu? Mikäli näin täytyy tehdä, haluaisin tietää kustannuksista. Voiko kyseistä rantaa muuttaa hiekkarannaksi? Rantaviivan pituus on 100 metriä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Valitsemalla kasvillisuudeksi kosteissa olosuhteissa viihtyviä lajeja, kuten erityyppisiä pajuja, keltakurjenmiekkoja, osmankäämejä ja rantakukkia, rannan kunnostamiseen tarvitaan vain pieniä maanparannustoimenpiteitä. Vaikka oma hiekkaranta onkin houkutteleva ajatus, säilyttäisin ainakin osan rantaviivaa luonnonvaraisena, mutta säännöllisin raivauksin hoidettuna. Alueen kivana yksityiskohtana voisivat olla pitkospuut, jotka samalla helpottavat liikkumista kostealla maalla. Hiekkarannan rakentaminen edellyttää vähintäänkin osittaista massanvaihtoa, suodatinkankaan käyttöä ja massiivista hiekan ajoa. Kustannukset työstä osaa parhaiten arvioida maansiirtourakoitsija paikan päällä käytyään. Ennen töiden aloittamista kannattaa myös tarkistaa, asettavatko kaava tai rakennusjärjestys rajoituksia toimenpiteelle.

Julkaistu: 7.11.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.