Meidän Mökki

Rakennuksen käyttötarkoitus

Tapio Korhonen

Kysymys:

Aiomme rakentaa huvilan jyrkälle ja kallioiselle tontille rantakaava-alueelle. Ympärivuotiseen käyttöön tulevassa rakennuksessa on painevesi, wc, suihku ja varustuksessa muun muassa pesukoneita.

Onko rakennuslupaa haettaessa mainittava, että huvila tulee vuokrattavaksi? Onko naapureille kerrottava sen käyttötarkoitus? Liittyykö jätevesiasioihin jotain huomioitavaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kun huvila nousee rantakaava-alueelle, rakentamisen tulee olla kaavan ja sen määräysten mukaista. Vanhoissa rantakaavoissa ei yleensä ole ajanmukaisesti määrätty jätevesien käsittelyä. Silloin kaikki jätevesien johtamista koskevat ratkaisut annetaan rakennusluvan yhteydessä. Tässä tapauksessa huomioitavia seikkoja ovat muun muassa vesistön läheisyys sekä tontin maastonmuoto ja maalaji.

Kun haetaan rakennuslupaa, olennaista on, minkälaiselle rakennukselle lupaa haetaan. Onko kysymyksessä ympärivuotiseen asumiseen tarkoitettu rakennus vai vapaa-ajan rakennus kesäkäyttöön? Sillä ei ole merkitystä, onko mökki valmistuttuaan omana lomakotina vai vuokralaisilla.

Rajanaapureita tulee aina kuulla. Kuulemisasiakirjoista pitää käydä selville, mihin ja minkälaiselle rakennukselle lupaa haetaan. Naapureille ei tarvitse kertoa rakennuksen mahdollisesta vuokraamisesta. Heille riittää tieto sen ympärivuotisesta asuinkäytöstä.

Julkaistu: 14.3.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.