Viherpiha

Pylvästuijat ruskettuivat

ViherPiha

Kysymys:

Istutin viime kesänä toista metriä korkeita pylvästuijia puolivarjoiselle paikalle. Kastelin taimia säännöllisesti ja ne kasvoivat hyvin koko kesän.

Ongelmat alkoivat elokuussa, kun olin lannoittanut tuijat syyslannoksella. Puolentoista viikon kuluttua siitä ne ruskettuivat puolivälistä alaspäin. Etenkin uloimmat havunoksat ruskettuivat. Talven jäljiltä pensaat ovat ruskettuneet lisää, mutta neulaset ovat kuitenkin vaaleanvihreitä oksien päissä.

Kuolevatko kaikki pensaat? Leikkaanko ruskeat osat pois? Timanttituijille ei käynyt samanlaisesta lannoituksesta huolimatta näin. Milloin havukasveja pitää lannoittaa? Ongelma johtunee syyslannoituksesta, koska yksi lannoittamatta jäänyt pensas on komea ja vihreä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Arvelen syyslannoituksen olevan ongelman aiheuttaja. Vastikään istutettuja taimia ei tarvitse eikä saakaan ruveta lannoittamaan. Niiden on annettava juurtua rauhassa. Vasta sitten kasvit voivat tarvita lannoitusta, silloinkin maaperän luontaisen kasvukunnon mukaan.

Ruskettumisesta huolimatta pensaita ei kannata heti keväällä leikata. Oksia on ensin parasta tarkastella kynnellä raaputtaen. Siten näkee, onko niissä elämää. Sen näkee myös sitten, kun eläviin oksiin alkaa kasvaa uusia versoja. Kuivuneisiin oksiin ja niiden haaroihin niitä ei kehity. Ne voi leikata pois.

Yleensä havukasveja ei tarvitse lannoittaa. Niiden juuristoon muodostuu melko pian sienirihmastoa, joka huolehtii ravinnon otosta aivan kuten luonnonpuillammekin. Tosin nopea ja rehevä kasvu saadaan aikaan lisälannoituksella. Eräs lannoitustapa on tuoda syksyllä kuohkeata kompostia maanpinnan katteeksi. Eloperäinen aines myös suojaa maata jäätymiseltä, mikä on tärkeätä varsinkin vastaistutetuille havupensaille. Lannoittipa miten hyvänsä, on pidettävä huoli, ettei lannoite mene rikkakasvien tai nurmikkoheinien hyväksi.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.