Viherpiha

Puutarha savikolle

ViherPiha

Kysymys:

Rakensimme pari vuotta sitten omakotitalon, ja piha on siitä asti ollut laittamatta. Ensi kesänä pitäisi saada nurmikko ja perennapenkit. Savi on niin kovaa, etteivät lapio ja jyrsin pysty siihen. Miten pihaan saa nurmikon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kovan savimaan työstäminen vaatii konetta. Istutuskuoppien kaivun lisäksi on tärkeää, että kone muotoilee tontin pohjamaan niin, ettei siihen jää vettä kerääviä painanteita. Mikäli salaojitukseen on tarvetta, se kannattaa tehdä tässä vaiheessa.

Savipitoisen maan voi parantaa viljelyskelpoiseksi lisäämällä siihen karkeaa hiekkaa, turvetta, lannoitetta ja kalkkia. Myös maanparannustoimenpiteet on suositeltavaa teettää konetyönä. Koneen kaivaessa istutuskuoppia se kasaa savipitoisen maan talteen ja sekoittaa siihen tarvittavan määrän maanparannusaineksia maa-analyysin antamien ohjeiden mukaisesti. Maa-analyysejä tekevät mm. Viljavuuspalvelu ja Hortilab. Toinen vaihtoehto on tilata tarvittava määrä hyvää seulottua multaa istutusten ja nurmikon kasvualustaksi.

Lopuksi kone täyttää istutuskuopat mullalla ja levittää tasavahvan kerroksen kasvualustaa tuleville nurmialueille. Suositus kasvualustan vahvuudeksi nurmikolle on 20 senttiä, perennoille 40 senttiä ja pensaille 50–60 senttiä.

Teija Heinonen

Julkaistu: 13.3.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.