Viherpiha

Puun tuhkaa kasveille

ViherPiha

Kysymys:

Omakotitalomme sijaitsee savisella pellolla. Lämmitämme taloamme pääasiassa puilla. Voiko syntyvän tuhkan levittää pensaiden ja istutusten juurille? Onko tuhkasta mitään hyötyä istutuksille?

Näytä vastaus

Vastaus:

Puhdasta puun tuhkaa on mahdollista levittää koristepensaiden ja perennojen kasvualustoille sekä nurmikolle. Tuhka on ravinnerikasta luonnontuotetta ja pitää sisällään erityisen runsaasti kalsiumia, minkä tekee siitä hyvän kalkitusaineen. Typpeä, rikkiä ja klooria tuhka ei sen sijaan sisällä lainkaan, joten mikäli sitä käytetään puutarhan lannoitteena, on erillisestä typpilisäyksestä huolehdittava.

Hyötypuutarhassa ja kasvimaalla tuhkaa ei sen sijaan enää suositella käytettäväksi sen mahdollisesti sisältämien raskasmetallien vuoksi. Koska tuhka poistaa maan happamuutta, sitä ei myöskään kannata levittää hapanta kasvualustaa suosiville lajeille kuten havupuille, rodoille ja mustikkapensaalle.

Teija Heinonen

Julkaistu: 24.9.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.